Pólók és ruhák minden mennyiségben

Pólók és ruhák minden mennyiségben

Botrányos pólók

2015. február 09. - Poló Péter

Botrányos feliratú pólók kerültek forgalomba a híres brit háborús szlogenre hajazva az Amazon netes kereskedésében.Keep calm and carry on. Azaz nyugodj meg, és tarts ki! Ez az 1939-es szlogen csak 2000-ben ért célba. És nem a háborús helyzet, hanem a kommercializmus hulláma kapta fel, majd terjesztette el világszerte a VI. György koronáját védjegyeként hordozó feliratot, mely a II. világháború legelején arra szolgált volna, hogy csitítsa a bombák sújtotta szigetlakók kedélyeit.A poszter, mely egyendizájnban készült két másik propaganda üzenet után, akkor nem került az utcákra, hanem készenlétben maradt két és fél millió példányban arra az esetre, ha a németek lerohanják Nagy-Britanniát. Először az Információs Minisztérium megbízásából piros hátteren nagy fehér betűkkel azt hirdették: “Your Courage, Your Cheerfulness, Your Resolution Will Bring Us Victory”, azaz “A Te bátorságod, a Te jókedved, a Te eltökéltséged hozza meg a győzelmünket". Az optimista hangvételű poszterekkel teliszórták a városokat 1939 szeptemberében, a második azonban már a félelemkeltéssel machinált: “Freedom Is In Peril, Defend It With All Your Might”, úgy mint “Veszélyben a szabadság, védd meg minden erőddel”.Mégis a harmadik üzenet lett a leghíresebb, épp rejtőzködése miatt. Egy brit házaspár bukkant rá egy aukción megvásárolt dobozban, az északkelet-angliai Alnwickben, ahol egy elhagyatott viktoriánus vasútállomásból képezték ki Bater Books nevü könyvesboltjukat 1991-ben. Csak kilenc évvel később nyitotta ki Stuart Manly a porosodó dobozt, benne megtalálta a piros posztert, nejének Marynek pedig annyira megtetszett, hogy kiakasztotta a bolt egyik falára. Egy évvel később elkezdték árulni a reprodukcióit, többféle színben, először csak poszterként. Mostanra ikonikussá vált a szuvenírek világában a felirat, ami díszít bögrét, kulcstartót, és pólót is. keep-calm-and-carry-on-8044.png
A punkkal kezdődött, pontosabban a Vivienne Westwood és a Malcolm McLaren páros kellett ahhoz, hogy a politika a kifutókon is megjelenjen.A két lázadó szellemű brit 1965-ban bútorozott össze, majd 1971-ben nyitották meg Let it rock név alatt londoni butikjukat a Kings Road-on, ahol forgalomba kerültek az első Destroy, magyarul: rombolj feliratú, náci horogkereszttel provokáló szakadt pólók.A szerelmes pár üzelttársként alapította meg a politikailag korántsem korrekt divatot. De a pólófeliratok trendje Katherine Hamnett, ugyancsak brit divattervező nevéhez kötődik, aki 1984-ben Margaret Thatcherrel való találkozására “58% don’t want Pershing” pólót húzott, a rakétatelepítések ellen tiltakozva, de Hamnetté volt a híres Choose Life AIDS-divatkampánya is, mely a pólós üzengetés irányzatát teremtette meg. 2003-ban például “No war, Blair out” felirattal az iraki háború ellen tüntetett egyik bemutatóján, Naomi Campbellre pedig „Use condom”, azaz használj óvszert feliratú felsőt húzott, hogy újfent felhívja a figyelmet az AIDS-re.A britek nosztalgikus szlogenjét továbbgondolta a popkultúra: elterjedtek a Keep calm kezdetű feliratok tetszőleges befejeződéssel: carry on helyett party on, és egyéb szellemes tagmondatokkal dúsították a II. világháború idején korántsem könnyed jelentéstartalmat. Az egyik pólós cég azonban túlzásba vitte a poénkodást: Keep calm and rape a lot, Keep calm and knife her, Keep calm and hit her feliratokkal bocsátotta áruba a portékáját, ami nők megerőszakolására, megkéselésére és ütlegelésére utal.Változnak az idők, változnak a szlogenekAz online áruda vagy nem vette észre, vagy nem gondolta, hogy problémás lenne az áru, ezért csak akkor vette le az Solid Gold Bomb által készített pólókat, amikor a felháborodott vásárlók elkezdték hallattni a hangjukat, majd a világhálót átszövő botránnyá nőtte ki magát a nők elleni erőszakra buzdító felsőrész. A gyártó cég magyarázkodni kezdett: "Egy automatikus program eredményeképpen jöttek létre a feliratok“ – írják a közleményben, amely egy számítógépes algoritmusra fogja a Keep calm-pólók illetlen befejezését. A cég vezetői azt állítják, nem tudtak a végeredményről, de ennek ellenére elnézést kérnek a nyilvánosságtól.
Az Amazon lassan reagált, és nem ez volt az első alkalom, hogy kiverte a biztosítékot. 2008-ban például a neonácik által közkedvelt Thor Steinar márkájú cikkek miatt emeltek panaszt ellene a vásárlók.

A bejegyzés trackback címe:

https://hirespolok.blog.hu/api/trackback/id/tr587154753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása